PREZENTARE LOCALA

        Teritoriul comunei Andrid este situat in Campia de Vest a tarii, pe subunitatile acesteia: Campia Careiului si Campia Ierului. Campia Careiului, pe care se situeaza aproximativ 60% din suprafata satelor Andrid, Drindesti si Irina este ridicata cu 3-10 m pe linia de separatie fata de Campia Ierului. 
        Aspectul microreliefului este in general uniform, remarcindu-se totusi cateva denivelari produse probabil prin scurgerea apelor spre Ier. Inclinarea generala a teritoriilor satelor Andrid, Dindesti si Irina merge de la V-NV spre E-SE, fiind mai evidenta in Campia Careiului.
        In Campia Ierului teritoriul se situeaza in NV si V cursului Ierului.

                Scurt Istoric
        Intregul teritoriu al comunei, inclusiv cele 3 sate: Andrid , Dindesti si Irina, prezinta numeroase urme de cultura materiala reprezentative pentru diferitel epoci ale istoriei stravechi si vechi. Sunt reprezentate aici, incepand din epoca pietrei slefuite (neolitic), epoca bronzului, perioada corespunzatoare oranduirii sclavagiste, perioada marilor migratiuni si fireste, perioada de formare a poporului roman, care din punct de vedere cronologic se suprapune celei a marilor migratii, in cea mai mare parte.
        Evul Mediu incepe in aceste locuri cu o populatie libera, organizata in obsti satesti. Existau doua feluri de proprietati: una privata si una obsteasca.
        Atestarea documentara a satelor componente ale comunei Andrid: Irina - 1278, Dindesti - 1323, Andrid - 1332.
       
        In perioada 1829 - 1839 teritoriul comunei Andrid a fost marcat de puternice miscari telurice. Astfel, s-au produs 6 cutremure importante cu magnitudinea intre 6-7 grade pe scara Richter, urmate de mai multe replici. Consecintele au fost devastatoare: toate casele din zona au fost daramate, iar bisericile grav afectate, unele chiar distruse. Holera din 1831 a secerat si ea multe vieti omenesti.